Assalamualaikum
Time weekend je adalah masa untuk masak special atau masak menu feveret insan tersayang
Ini adalah antara Menu feveret suami.Anak anak pun suka,,ada sambal belacan lagi kick dgn ulam bendi rebus
Kakcun nak share resepi Ikan Rebus Masak Lemak
Bahan2 :
4 ekor ikan kembung rebus
7 biji cili hijau
2 biji bawang merah
2 cawan santan pekat.
1 sk serbuk kunyit
1 helai daun kunyit
secawan air
1 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa.
Cara2 :
Ikan kembung rebus dibersihkan. Cili hijau di hiris memanjang kepada 3 bahagian, buang bijinya. Bawang merah dihiris. Daun kunyit di carik-carik kecil. Masukkan cili hijau, bawang merah, daun kunyit asam keping dan serbuk kunyit dalam periuk bersama air dan secawan santan. Didihkan.
Bila dah mendidih, masukkan ikan kembung rebus tadi dan secawan lagi santan pekat. Kalau nak lebih kuah boleh tambahkan air lagi..
Kacau perlahan-lahan agar ikan tak hancur dan perasakan dengan garam dan gula. Jangan biarkan santan pecah minyak. Kacau sentiasa. Tunggu sebentar dan lepas tu bolehlah diangkat.
#gempakbintang
0 comments